Hoe bereik je digibete ouders? Dit zijn de beste tips

Ouders kunnen tegenwoordig via online systemen goed betrokken blijven bij de voortgang van hun kind op school. Helaas zijn niet alle ouders even handig met technologie en dit kan soms voor een barrière zorgen. Jammer! Met goede instructies en een makkelijk te gebruiken app is het namelijk voor iedereen mogelijk om zich wegwijs te maken in een web-app zoals SEN-app.

Wellicht sta je als school of docent voor de uitdaging van het bereiken van ouders die moeite hebben met technologie. In deze blog hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om hen op weg te helpen.

Motiveren

De belangrijkste tip eerst: laat ouders het belang inzien van het gebruiken van de app. Zo raken ze gemotiveerd om het te gebruiken, ook als ze dit lastig vinden. In SEN-app kunnen ouders bijvoorbeeld twee dingen doen: afspraken van hun kind(eren) inzien en overeenkomsten tekenen. Beide zijn erg belangrijk. Ouders kunnen hun kinderen helpen goed voorbereid naar een afspraak te gaan en de getekende overeenkomsten zijn noodzakelijk voor het buitenschools leren. Door hen in te laten zien dat zij hier een rol in spelen, wordt de drempel om de app te gebruiken lager.

Demonstreren

Een andere manier om ‘digibete’ ouders te benaderen is door hen uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst over de app. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een ouderavond. Grijp de kans om uit te leggen wat SEN-app precies doet en hoe het gebruikt kan worden. Dit geeft ouders de mogelijkheid om vragen te stellen en hun zorgen te uiten.

Juiste device

Leg het uit op het device dat ze zelf gaan gebruiken. SEN-app kun je gebruiken op telefoon, tablet of computer. Als je weet dat de ouder SEN-app op de computer gaat gebruiken, doe de demonstratie dan ook op een computer en niet op een telefoon of tablet. Zo ziet de lay-out er precies uit zoals ze het thuis ook zullen zien.

Zelf ervaren

Laat ouders het zoveel mogelijk zelf doen. Als je een presentatie geeft waarbij ouders naar een scherm kijken en verder niet betrokken zijn, zullen ze moeite hebben met het onthouden van de handelingen. Het is effectiever om een demonstratie te doen waarbij de ouders zelf de app gebruiken terwijl ze instructies krijgen. Dit is misschien lastig te realiseren op school, dus daarom de volgende tip:

Leerlingen

Zet de leerlingen aan het werk. Om buitenschools vakken te kunnen uitvoeren, moeten de overeenkomsten getekend zijn. Een leerling kan niet op pad gaan als dit niet op orde is, dus voor hen is het belangrijk dat hun ouders de overeenkomsten ondertekenen. De leerlingen kunnen hun ouders thuis helpen om wegwijs te worden in SEN-app.

Ondersteuning

Het mooie van de ouderrol van SEN-app is dat ouders beter op de hoogte blijven van het buitenschools leren-traject van hun kind. SEN-app heeft een gebruiksvriendelijke interface waardoor je echt geen tech guru hoeft te zijn om hier gebruik van te kunnen maken. Op de Kennisbank zijn artikelen te vinden voor elke handeling die uitgevoerd kan worden in SEN-app. Zo ondersteunen we niet alleen ouders, maar alle gebruikers van SEN-app.

Zo ziet het dashboard voor ouders in SEN-app eruit.