Leestip: digizine Leren in de klas en in de praktijk

Deze maand is er een interessant digizine verschenen van Stichting Platforms vmbo, genaamd ‘Leren in de klas en in de praktijk’. In dit digizine komen allerlei ervaringsverhalen en tips aan bod voor scholen hoe ze leren in de klas en in de praktijk kunnen faciliteren. Alles draait om het motto ‘leren door doen’. Door ervaring op te doen in de praktijk komen leerlingen erachter wat echt bij hen past. En een mooi bijkomend voordeel: de praktijk en het onderwijs komen met elkaar in aanraking waardoor ze elkaar versterken.

Als je als school niet goed weet waar je moet beginnen met het inrichten van buitenschools leren of een flinke dosis inspiratie kunt gebruiken, dan is dit digizine zeker een aanrader. Verschillende scholen komen aan het woord met ideeën en tips voor hoe zij het aanpakken. Van praktische tips zoals ‘houd het klein’ tot een docent die enthousiast vertelt over een onderwijscommunity met pop-upstores: er is een boel inspiratie op te doen!

Belangrijke uitdaging

In het digizine komen twee dingen duidelijk naar voren:

1. Praktijkervaring opdoen is ontzettend belangrijk voor leerlingen

2. Het is voor scholen een uitdaging om buitenschools leren vorm te geven

Dat is iets wat wij bij SEN-app ook veel zien en wat ons drijft: het scholen en bedrijven zo makkelijk mogelijk maken om leerlingen waardevolle lessen te laten leren in de praktijk. Wat we ook zien is dat dit er niet één manier of formule is die werkt voor elke school of regio. Elke school heeft een eigen visie en het bedrijfsleven ziet er in verschillende regio’s ook anders uit. Ook dit komt terug in het digizine, met veel verschillende manieren waarop scholen dit aanpakken. Wij hebben met veel interesse gelezen en raden het ook zeker aan voor iedereen die iets met buitenschools leren te maken heeft.

Interview

Ook SEN-app komt aan bod in dit digizine. In een leuk interview vertellen we over het ontstaan van de app en hoe we er voor zorgen dat de app aan blijft sluiten bij de praktijk.

Benieuwd naar het hele interview over SEN-app en de andere artikelen? Ga dan naar het digizine van Stichting Platforms vmbo.